V létě se mi do rukou dostal krásně nasušený voňavý měsíček lékařský (lat. Calendula officinalis). Část jej popíjím v čajových směsích a z části jsem si připravila měsíčkový macerát, který používám na výrobu kosmetiky a to hlavně balzámů na rty, kosmetiky určené dětem a nebo do univerzální měsíčkové masti.

Měsíček hojí rány, odřeniny, popáleniny, štípance od hmyzu a nebo omrzliny. V dětské kosmetice krásně hojí opruzeniny a pomáhá na určité typy ekzémů. Osvědčil se v poopalovací kosmetice, v krémech na rozpraskané ruce, ale také v krémech pečující o problematickou pleť. Prostě a jednoduše musela jsem si jej také doma připravit :).

Potřebujeme:
zavařovací sklenici
slunečnicový a nebo olivový olej
asi tři hrsti květu měsíčku
vystřihnuté plastové kolečko

 

Měsíček napěchujeme do sklenice (sklenici před tím důkladně vyvaříme) a zalijeme olejem, tak aby květy byly ponořené. Vložíme plastové kolečko a přitlačíme jej na květy, aby nemohly vyplavat. Kvítky mají tendeci chytat plíseň. Vložíme do vodní lázně a mírně zahříváme asi 20 minut. Olej by neměl být vroucí. Po té odstavíme, necháme vychladnout a sklenici zavřeme. Vystavíme ji na okno na sluníčko a necháme asi 2 až 3 týdny odpočívat. Po té zcedíme po té zcedíme přes platénko do jiné (vyvařené!) sklenice. Výsledný olej má krásnou žlutou barvu, uchováváme jej v lednici.