Rostlina má svůj původ ve Středozemí a v Íránu. Je to pěstovaná bylina. V Egyptě věřili v jeho omlazující účinky. Již ve středověku se pěstoval v klášterních zahradách a sloužil například jako přírodní barvivo na vlasy.

Měsíček lékařský je asi půl metru vysoká letnička. Je to nenáročná rostlinka, která dokáže růst i ve velmi chudé půdě. Sbíráme žlutě až oranžově zbarvené květy v období od poloviny června do konce srpna, ideálně před polednem.

V květu měsíčku se nachází karotenoidy, silici, flavonoidy, pryskyřice, sliz, vitamin C a další látky.

Tato bylinka patří mezi nejúspěšnější léčivky vůbec. Příznivě působí na žaludek, játra, používá se při problémech se žlučníkem, při kašli, harmonizuje menstruační cyklus, ulevuje při astmatu a jemně působí také na nervovou soustavu. Květy měsíčku se používají samostatně a nebo se přidávají do bylinný z směsí. Já si ráda připravuji časovou směs z měsíčku a kontryhele.

Tvrdí se, že věneček z měsíčkových květů zavěšený na dveře, zabraňuje vstupu zlých duchů do domu.

V kuchyni se používá do salátů a nebo jako přírodní potravinářské barvivo do rýže, sýrů a různých omáček.

Měsíček patří mezi mé oblíbence díky své nenáročnosti. Pěstuji jej v truhlíku na balkoně. Nyní dokonce testuji, zda-li přezimuje zimu v uzavřeném balkoně. A v neposlední řadě to je moje stálice co se výroby kosmetiky týče. Připravuji z něj měsíčkový olejový macerát. O jeho účincích v kosmetice a při vnějším užití se dočtete v článku o měsíčkovém macerátu.

Použitá literatura:

Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A.Zentrich

Bylinky našich babiček, Pierrette Nardo

Bylinky pro děti a maminky, Magdaléna Staňková-Kröhnová

Rok ve Svatojánu, Eva Francová