Než jsem se o aromaterapii začala hlouběji zajímat, používala jsem esenciální oleje hlavně během zimy, kdy jsem si je nechávala rozvonět během dlouhých večerů aromalampičkou po bytě. Léto většinou mé voňavé lahvičky strávily zavřené v krabici. Až po podrobnějším studiu a testování jsem zjistila, jaká to byla škoda. Esenciální oleje mohou nádherně pomoct s různými letními bolístkami. Dokud jsem byla bezdětná, nemocí jsem se neobávala a cestovní lékarničku příliš neřešila. S příchodem dítěte se cestování ukázalo jako velmi rizikové a plné všemožných nástrah :) Nyní krom pár klasických léků, které používám opravdu jen ve stavu nejvyšší nouze, naši cestovní lékarničku doplnil balíček esenciálních olejů, bez kterých nedám ani ránu.

Nejčastější letní potíže:

Štípance od hmyzu

  • Štípance potřeme kapkou levandule nebo tea tree. Oba tyto esenciální oleje můžeme aplikovat neředěné přímo na kůži. Levandule zmírňuje svědění a tea tree má silné antiseptické účinky. Oba oleje působí hojivě. Lze použít také esenciání olej rosalinu (Maleleuca ericifolia), který v sobě spojuje účinky tea tree a levandule a navíc ještě potlačuje alergické reakce.
  • Na odhánění hmyzu používám citronelu, kterou použiji v nosném oleji přímo na tělo (40 kapek EO na 50ml nosného oleje, děti 25kp/50 ml) a nebo ji rozvoním v difuzéru
  • Po vytažení klíštěte ránu také potřeme kapkou tea tree a nebo dračí krví.

 

Zažívací potíže, nevolnost při cestách

  • Na zažívací potíže a nevolnosti při cestách se mi nejvíce osvědčil esenciální olej z máty peprné doplněný nějakou citrusovou vůni. Nakapu pár kapek do inhalační tyčinky a nosím stále při sobě. Pozor! Máta peprná je velice silná a proto olej používáme s mírou. Kapka stačí. Není vhodná pro děti, kojící, těhotné, osoby trpící epilepsií či při potížích se srdcem. Do směsi můžeme také přidat kapku fenyklového esenciálního oleje.
  • Na cestovní nervozitu ráda používám také esenciální olej neroli z pomerančových květů.

 

Odřená kolena

  • Na různé odřeniny a ranky je výborná zase levandule. Kapu ji neředěnou přímo na ránu.

 

Spáleniny od sluníčka

  • Zde se mi nejvíce osvědčil gel z aloe vera, doplněný troškou třeba mandlového oleje a několika kapkami levandule či heřmánku římského.

 

Rada na závěr: Dávejte v létě pozor na esenciální oleje, které jsou fototoxické. To znamená, že některé látky obsažené v EO (např. bergapten, citropten) reagují na UV záření dopadající na pokožku. Mohou vzniknout různé alergické reakce, puchýřky apod. Po použití na pokožce bychom se neměli až 18 hodin vystavovat slunečnímu záření.

O bezpečnosti používání esenciálních olejů pro vás chystám článek zas na někdy jindy :)

Použitá literatura

Skripta AČA

Aromaterapie v životě ženy, Adéla Zrubecká, Ivana Ašenbrenerová