Jak se dny zkracují a ubývá tepla a slunečních paprsků, čím dál tím častěji sahám po těžkých dřevitých a náročnějších esenciálních olejích. Mezi mé favority už dlouho patří pačuli, myrha, andělika a nebo právě vůně kozlíku lékařského.

Kozlík lékařský je trvalka, která může dosáhnout výšky až přes jeden metr. Jeho květy mají bílou až lehce načervenalou barvu. Roste na vlhčích loukách, u lesů a na březích potoků.

Esenciální olej patří mezi nejsilněji vonící oleje. Má těžké pižmové aroma, a proto jej používáme v malém množství. Kozlík obsahuje seskviterpenoidy jako třeba valerianol a nebo kyselinu valerenovou, monoterpenové alkaloidy, organické kyseliny a mnoho dalších látek.

Způsob výroby

Esenciální olej se získává destilací kořenů.

Použití a účinky EO

Kozlík lékařský je známý především pro své sedativní účinky (právě díky valerianolu a kyselině valerenové). Pomáhá při stavech úzkosti, nervozity a také se osvědčil jako účinný pomocník při nespavosti. Zklidňuje od nervů podrážděné zažívání a reguluje krevní tlak.

V péči o duši

Esenciální olej navozuje vnitřní klid a navrací pocit vyrovnanosti.

Použití v kosmetice

Chrání kůži před infekcemi a jemně vyhlazuje vrásky. celkově posilující účinky na pleť. Používá se též do vlasové kosmetiky proti lupům.

Dáváme pozor

Esenciální olej z kozlíku je bezpečný a netoxický. Nicméně na citlivé kůži může vyvolat podráždění.

Použitá literatura

Esenciální oleje od A do Z, Jennie Hardingová

Herbář léčivých rostlin (2), Jiří Janča, Josef A.Zentrich

Essential oil safety, Robert Tisserand