Rozmarýn ( Rosmarinus officinalis) patří mezi éterické oleje, které mají své pevné místo v mé kabelce. Patří mezi nejvíce osvěžující oleje, je povzbuzující a jeho vůně je nádherně bylinková. Kdykoli se potřebuji soustředit, při smutku a nebo bolesti hlavy čichám k rozmarýnu :) Také mi dělá společnost během přípravy na zkoušky.

Rozmarýn jako vykuřovadlo používali již staří Řekové. Tento až dvoumetrový keř pochází ze suchého pobřeží jižního Středomoří. U nás jej také pěstujeme, ale většinou nepřežije zimu a zdaleka nedosahuje takové výšky. Malé zelené lístky se používají také jako koření v kuchyni. V aromaterapii používáme několik chemotypů rozmarýnu, nejčastěji cineol, verbenon a borneon (kafr).

Způsob výroby
Získává se destilací kvetoucí natě.

Použití a účinky EO
Protikřečový, antibakteriální, usnadňuje vykašlávání, na oslabená játra,při žloutence, na astma a revma, na rány a popálenin, na ztuhlé či bolavé svaly, upravuje krevní tlak.

V péči o duši
Při psychické vyčerpanosti, na obnovení duševní bystrosti, soustředění a koncentraci, odhodlanost, tvořivost, inspiraci, vede k duchovní lásce, posiluje sebedůvěru, EO zdravého ega, posiluje paměť, rozveseluje, při apatii a depresi.

Použití v kosmetice
Vhodný pro všechny typy pleti, vhodný k masáži po sportu, přidává se do protivráskových směsí, zvyšuje elastičnost pleti.

Dáváme pozor
Éterický olej rozmarýnu je velmi silný. Ve vysokých dávkách je neurotoxický. Raději jej nepoužíváme v těhotenství, u malých dětí a při epilepsii.

Použitá literatura
Esenciální oleje od A do Z, Jennie Hardingová
Velká kniha aromaterapie, Nelly Grosjean
Aromaterapie do kapsy, Marie Noe
Studijní skripta AČA