Anděliku lékařskou (Archangelica officinalis) jsem objevila teprve nedávno. Na tuto statnou trvalku jsem narazila, když jsem studovala složení bylinného preparátu pro zdraví žen :), který mi byl doporučen moji lékařkou. Zalistovala jsem herbářem a bylinu jsem ihned poznala, ačkoli u nás se příliš nevyskytuje a když už, tak spíše ve vyšších polohách. Je řazena mezi ohrožené druhy.

Andělika je až 2 metry vysoká trvalka s dutou lodyhou a s polokulovitými okoličnatými květenstvími. Květenství vytváří kolem stonku “svatozář” a to možná také souvisí s latinským názvem archangelica.

Jako droga se používá kořen anděliky (Radix angelicae) a někdy také plody. Kořen se vytváří až po jednom roce a má silnou kořenitou a hořkou chuť. Obsahuje až 40 účinných látek, například hořčiny, flavonoidy, silice a také tanin. Během morových epidemií lékaři prý žvýkali kořen anděliky, aby se ubránili nákaze.
Způsob výroby
Získává se destilací kořene či semen.

Použití a účinky EO
Antiseptický, proti kašli, nadýmání a žaludečními křečím, na horečku, revma a menstruační potíže, tonizuje a uklidňuje.

V péči o duši
Esenciální olej posiluje sebedůvěru a uvědomění, zklidňuje mysl a působí proti úzkosti, uzemňuje a celkově posilňuje.

Použití v kosmetice
Je přidávání do přípravků proti lupénce a krémů zklidňujících pokožku. Esenciální olej je také používán jako vonná složka do mýdel a různých parfémů.

Dáváme pozor
Anděliku nepoužíváme v těhotenství. A pozor esenciální olej je kvůli obsaženému bergaptenu fototoxický, tedy nepoužíváme, pokud budeme vystaveni slunečnímu záření. EO ze semen anděliky fototoxický není, ale vůně EO je již odlišná.

Použitá literatura
Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Aromaterapie do kapsy, Marie Noe
Esenciální oleje od A do Z, Jennie Hardingová
Čarovná moc rostlin, Wolf Dieter Storl