Jojobový olej (Simmondsia chinensis)

Publikováno: 21.5.2018 by Monika

Kdybych si měla na cesty přibalit jediný kosmetický produkt, byl by to právě jojobový olej. Používám jej na odlíčení, do suchých konečků vlasů, místo krému a tělového mléka apod. Je to prostě můj olej číslo jedna v péči o tělo. Nelepí, vyživuje pleť a zároveň se krásně vstřebává. Dá se tedy použít i místo denního krému.

Jojoba (český název je simondsie čínská) je stálezelený pouštní keř, který roste v mexických a arizonských pouštích. K ochraně kůže jej využívali již severoameričtí indiáni. Ti jej dokonce používali i k léčbě rakoviny. Nyní se pěstuje také v Izraeli. Keř vydrží až rok bez vody.

Olej se získává ze se semen lisováním za studena a svým chemickým složením vlastně ani nepatří mezi rostlinné oleje, ale mezi vosky. Může nás zaskočit, že v chladu tuhne. Skládá se ze směsi esterů vyšších mastných kyselin a alkoholů. Obsahuje vitamin E, různé minerály, proteiny a rostlinný vosk. Jelikož se tedy jedná o vosk, má jojobový olej podstatně delší životnost než ostatní rostlinné oleje a nežlukne.

Používáme jej k péči o suchou a rozpraskanou pleť, k péči o pleť s lupénkou, ekzémy, akné, po opalování a dá se také použít i na vyhlazování starších jizev.

 

V kosmetice je jojobový olej výborný v kondicionérech, mýdlech, deodorantech, v různých krémech, v prostředcích na opalování, v krémech na ruce. Přidává se do tužidel, šamponů a dalších přípravků v péči o vlasy.

Olej nepoužíváme vnitřně.

Použitá literatura:

Esenciální oleje od A do Z, Jennie Hardingová

Aromaterapie do kapsy, Marie Noe

Vůně života, Vivian Lunny

Tekuté slunce, Jan Kusmirek

 

 

Žádné komentáře

Komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *