Za tu dobu, co se věnuji aromaterapii ( a že už to nějaký pátek je :) ), jsem vypozorovala, že po některých esenciálních olejích sahám v určitém ročním období více, po jiných méně. Některé lahvičky čekají v kufříku i několik měsíců, než přijde jejich čas.

V tomto článku bych vás ráda provedla mými oblíbenými vůněmi, které používám v nadcházejícím podzimním období.

Podzim je pro mne období úlevy, kdy končí úmorná vedra a vše se znovu vrací do zajetých kolejí. Podzim je překrásné období plné barev. Ne Nový rok, ale právě podzim vnímám jako období nových začátků, předsevzetí a příslibů :)

Zároveň je ale podzim obdobím, kdy nám ubývá slunečního svitu, ochlazuje se a příroda se chystá odpočívat. Spousta lidí podléhá melancholické náladě a různým úzkostem či depresím.

Chladnější počasí může některým lidem zhoršovat i fyzické potíže jako alergie a s nimi související příznaky jako bolesti hlavy, kýchání, svědění očí a rýma. Nadchází období chřipek a různých viróz. Kvůli suchému vzduchu, nižším teplotám a menšímu slunečnímu záření mají některé kožní potíže jako ekzémy či lupénka tendenci se zhoršovat.

Mé oblíbené esenciální oleje během podzimního období:

Suchá kůže, ekzémy – benzoin (Styrax benzoin), geranium (Pelargonium graveolens),smil italský (Helichrysum italicum), pačuli (Pogostemon cablin), růže (Rosa damascena) a palmarosa (Cymbopogon martinii var. Motia), kadidlovník (Boswellia carterii), heřmánek římský (Anthemis nobilis)

Při kožních problémech je důležité vybírat i správný nosný olej. Mně se nejvíce osvědčily konopný olej, dýňový olej a nebo třeba brutnákový olej.

Ucpaný nos a dutiny, první příznaky chřipky a nachlazení– cypřiš (Cupressus sempervirens), eukalyptus citronovonný (Eucalyptus citriadora), borovice přímořská (Pinus pinaster), ravintsara (Cinnamomum camphora b.s. Cineol), niaouli (Melaleuca qinquenervia b.s Viridiflorol), eukalyptus radiata (Eucalyptus radiata), tymián linalol (Thymus vulgaris, b.s. Linalool),manuka (Leptopermum scoparium), citron (Citrus limon).

Protismutkové esenciální oleje – bergamot (Citrus bergamia),šalvěj muškátová(Salvia sclarea),citron (Citrus limon), myrta (Myrtus communis), pomeranč  (Citrus sinensis), ylang ylang (Cananga odorata), levandule lékařská (Lavandula angustifolia ), kozlík lékařský (Valeriana officinalis), santalové dřevo (Santalum spicatum), bazalka posvátná (Ocimum sanctum)

Při míchání směsí buďte opatrní, některé esenciální oleje jsou pro osoby s určitými zdravotními stavy kontraindikovány. Vždy je lepší vonnou směs a způsob užití zkonzultovat s aromaterapeutem.

Zde se s vámi podělím o jednu podzimní směs pro sychravé dny, stačí se jen zachumlat do deky a odpočívat :)